Holokausto atminimo diena Skuodo muziejuje

25 rugsėjo, 2024 | Posted by admin in NAUJIENOS
„Kadaise buvo štetlas, Skuodas, kurio nebėra ir kuris niekada nebepakils iš kraujo, pelenų ir dūmų. Žydų vaikų juokas niekada daugiau nebeskambės turguje. Garbingi žmonės, paskendę mintyse, daugiau niekada neis Ilgąja gatve į sinagogą.“ – Leon’as Bernstein’as
Šiandien minime ir prisimename visus žydus, kurie žuvo per Holokaustą. Lietuvoje buvo išžudyta daugiau kaip 190 000 žydų. Daugiau kaip 1200, nacių okupantų ir jų kolaborantų, buvo nužudyti Skuode.

Šią dieną kartu su Pranciškaus Žadeikio gimnazijos mokiniais ėjome į Šaulių salę, kur žydai buvo laikomi prieš juos sušaudant. Mokiniai išgirdo liudininkų, mačiusių žudynes, garso įrašus ir pasakojimus.

Vėliau Holokausto aukų atminimo vietoje mokiniai skaitė gyventojų prisiminimus apie Skuodo žydus. Perskaitę atsiminimus geriau suvokėme ko neteko Skuodas išnykus žydų bendruomenei. O svarbiausia supratom, kad žuvę žmonės nebuvo tik skaičiai ar statistika. Tai buvo gydytojai, motinos, broliai, batsiuviai, kaimynai… Baisiausia,kad kai kurie žydų kaimynai tapo jų pačių egzekutoriais.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.